Vandringen til Emmaus (maleri)

Fra Kodal bygdeleksikon
Revisjon per 6. jul. 2021 kl. 23:18 av N10670 (diskusjon | bidrag) (Ny side: Den tredje dagen etter at Jesus ble korsfestet, - altså påskedag - møtte to av hans disipler ham på veien til Emmaus. Dette møtet er beskrevet i Lukas-evangeliet 24, 13-27. På 187…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Den tredje dagen etter at Jesus ble korsfestet, - altså påskedag - møtte to av hans disipler ham på veien til Emmaus. Dette møtet er beskrevet i Lukas-evangeliet 24, 13-27.

På 1870-tallet malte den danske kunstneren Anton Dorph (1831-1914) et bilde om vandringen til Emmaus.

Dorphs største og mest innbringende produksjon var de mange altermalerier, han utførte for kirker spredt ut over det meste av Danmark. I perioden 1857-1910 utførte han mer enn 80 altertavler, flere enn noen annen i Danmark.

Et av motivene var altså «Vandringen til Emmaus».

En skisse til dette motivet er laget ca 1877 og finnes i dag i Statens museum for kunst i Danmark.

Det originale maleriet finnes i Emmauskirken i Frederiksberg i Danmark.

I 1899 var billdekunstneren Otto Valstad (1862-1950) i Kodal for å restaurere en del eldre malerier i Kodal kirke og dessuten utføre en del andre malearbeider.

Han lagde en kopi av Dorphs maleri av «Vandringen til Emmaus». Det er denne kopien som i dag finnes i koret i Kodal kirke.

Som betaling for arbeidene i Kodal kirke fikk Otto Valstad trappen til den gamle prekestolen i Kodal kirke. Otto Valstads hjem i Asker er i dag en del av Asker museum. Prekestoltrappen fra Kodal kan sees på dette museet.

Da Kodal menighet for 10 år siden skulle lage et prosesjonskors ble motivene fra den gamle prekstoltrappen valgt som dekorasjon på prosesjonskorset. Slik tar menigheten fortida med seg inn i framtida.